fbpx

Wat te doen bij 4 maanden regressie?

Je bent net een beetje gewend aan je baby en langzaam aan zit er wat meer ritme en structuur in jullie dag….komt opeens die 4 maanden regressie om de hoek kijken! Je kindje doet kortere dutjes, kan moeilijker in slaap vallen en / of wordt ’s nachts vaker wakker. Aaaaargh, HELP! In deze blog vertel ik je alles over de 4 maanden slaapregressie en hoe je er het makkelijkste doorheen komt.

Wat is de 4 maanden regressie?
Elke slaapregressie is eigenlijk ‘gewoon’ een verandering in het slaappatroon. Dit komt omdat je kindje zich steeds meer ontwikkelt, zowel fysiek als mentaal. Belangrijk om te onthouden is dat het normaal is, er niets mis is met je baby of met jou en dat dit een periode is waar je weer even doorheen moet. Maar lastig is het wel!

Wat je echt moet onthouden
Die kortere dutjes, dat hoort bij de 4 maanden slaapregressie! Je kindje gaat door een volledige slaapcyclus heen in 45 minuten. De eerste 15 tot 20 minuten heeft je baby nodig om van een lichte slaap in een diepe slaap te komen. De diepe slaap is vervolgens zo’n 20 tot 30 minuten. Dan komt je baby weer in een lichte slaap, waar hij snel(ler) wakker uit kan worden. Slaapt je kindje dus langer dan 45 minuten, dan heeft hij heel mooi de slaapcycli aan elkaar gekoppeld!

Alleen…veel kindjes hebben hier wat moeite mee, zeker rond de 4 maanden. Dat komt omdat er op jonge leeftijd vaak een aantal slaapassociaties ontstaan, zoals wiegen, voeden of de speen. Wanneer je kindje dan wakker wordt uit die slaapcyclus (die ook nog heel nieuw is voor je kindje), kan hij moeiijk zelf in slaap komen en heeft hij weer dat wiegen, voeden of de speen nodig.

slaapcyclus baby

Gebroken nachten
In de eerste 12 weken is de slaapcyclus van je kindje veel langer en kan het dus goed zijn dat je kindje ’s nachts zo’n 4 tot 6 uur aan elkaar ‘door kan slapen’. Met de 4 maanden slaapregressie verandert die slaapcyclus, waardoor je kindje elke 2 tot 4 uur ’s nachts wakker kan worden en de slaapassociatie nodig heeft om weer in slaap te vallen. Dat betekent vaak dat ouders dus flink moeten wiegen, voeden of ontelbare keren terug moeten voor de speen, om zo hun kindje steeds voor korte(re) tijd in slaap te krijgen. Daarnaast kan je kindje echt een stuk vermoeider zijn, omdat de dutjes overdag dus korter zijn en hij ’s nachts meerdere keren wakker wordt. Een oververmoeid kindje is vervolgens te moe om zichzelf in slaap te helpen, waardoor hij jou (en de slaapassociatie) weer nodig heeft om de volgende slaapcyclus in te gaan. Kortom: een vicieuze cirkel waar je in kunt belanden!

Wat kun je doen aan de 4 maanden slaapregressie?
Het is altijd goed om je kindje zoveel mogelijk ritme en structuur te bieden. Probeer je dus waar dat kan aan het slaapschema te houden, hoe moeilijk dat soms ook kan zijn met de hazenslaapjes!

Daarnaast wil je voor een optimale slaapomgeving zorgen: een lekker donkere kamer zodat het slaaphormoon melatonine aangemaakt kan worden (licht blokkeert die aanmaak), een fijne temperatuur (tussen 18 – 20 graden) en witte ruis. Inbakeren of een fijn (vrij strak) slaapzakje helpen je kindje om zich extra geborgen te voelen en kan helpen sneller in slaap te vallen.

Zorg ervoor dat je kindje voldoende moe is om goed te kunnen slapen, maar niet te moe. Als je kindje 4 maanden oud is, is de wakkertijd gemiddeld zo’n 2 uur. De hoeveelheid slaap dat je kindje op deze leeftijd nodig heeft is zo’n 4 uur en idealiter over 3 dutjes verdeeld.

Ook wil je de slaapassociaties zoveel mogelijk gaan afleren, zodat je kindje leert om zichzelf in slaap te helpen. Wieg je bijvoorbeeld heel veel, probeer dat dan eens af te bouwen. Heeft je kindje elke keer een voeding nodig, verminder die dan eens.

Slaapt je kindje zowel ’s nachts als overdag echt heel slecht en zijn de dutjes soms zelfs korter dan 30 minuten en kom je daarom echt niet in de buurt van die 4 uur slaap die je kindje overdag eigenlijk nodig heeft?

Probeer dan eens een paar dagen ‘assisted naps’, waarbij jij je kindje in slaap helpt. Dat houdt in dat je bijvoorbeeld gaat wandelen met je kindje zodat ‘ie kan slapen, hem in de draagzak laat slapen of een stukje gaat rijden in de auto….Op die manier zorg je ervoor dat je kindje niet te oververmoeid raakt, maar even goed bij kan tanken een paar dagen. Vervolgens kun je daarna proberen de slaapassociaties af te gaan bouwen, met een uitgeruster kindje!

Benieuwd welke slaapschema nu precies bij jouw kindje past, zeker nu met die slaapregressie? In mijn guide met ‘Slaapschema’s’ voor kindjes van 4 – 12 maanden vind je per maand voorbeeldschema’s zodat jij niet meer na hoeft te denken over wakkertijden en slaapsignalen!

Via Anne - Het is mijn missie om andere ambitieuze moeders te helpen weer balans te vinden tussen werk en gezin, zonder hun eigen behoeften aan de kant te schuiven. Want dat is mogelijk, ook voor JOU!

Over Anne

Ik wil jou helpen je kindje te helpen beter te gaan slapen. Dat doe ik door mijn online cursus ‘Slaapsucces’, mijn 1-op-1 coaching en mijn e-books