fbpx

Wat is witte ruis en waarom zou ik het gebruiken?

Om de haverklap zie je de term ‘witte ruis’ (a.k.a. white noise) langskomen. Vaak is de boodschap dat je het echt MOET gebruiken. Maar wat is het precies? En hoe gebruik je dat dan? Helpt het wel voor jouw kiddo? Is het nou echt zo’n wondermiddel of is dat onzin? Kortom: meer vragen dan antwoorden! In deze blog vertel ik je alle ins & outs over witte ruis en waarom je het zeker eens wil proberen.

Aan mijn klanten vraag ik altijd of ze ook witte ruis gebruiken. Meestal is het een duidelijke ‘ja’ of ‘nee’ maar soms zijn er ouders die heel creatief zijn. Zo sprak ik laatst een stel die al een paar maanden tijdens elk dutje de stofzuiger aan had staan op de babykamer. Het kindje sliep er zo lekker op, hadden ze gemerkt. Ook een vorm van witte ruis, al is het dan niet het traditionele apparaatje of geluidsfragment.

Kan gewoon! Dus laten we het eens hebben over witte ruis en waarom je het zou willen gebruiken. 

We beginnen bij het begin: in jouw buik. Daar is zoveel herrie! Je baby hoort het gesuis van jouw hartslag en het gerommel van je maag. Daarnaast vanaf week 24 ook nog eens stemmen, muziek, huishoudelijke geluiden. Best veel dus…en dan komt je kindje ter wereld en valt een deel van die geluiden weg. Daarnaast is de wereld vol nieuwe geluiden die hij nog niet kent. SCARY!

Witte ruis bootst die bekende geluiden na en heeft veel voordelen. Zo werkt het kalmerend voor je kindje (want: herkenbaar geluid!) en helpt de monotone klank te ontspannen. Je kindje voelt zich veilig, want de geluiden zijn bekend voor hem. Ook is het een geweldige tool om omgevingsgeluiden te blokkeren. Daarnaast is het een hele positieve slaapassociatie en kun je het al aan zetten tijdens het bedtijdritueel.⁠

Het kan je kiddo dus zeker helpen om beter te slapen, maar wat je wel echt wil onthouden is dat het geen wondermiddel is. Het gebruik van witte ruis zal er niet direct voor zorgen dat alle slaapproblemen verdwijnen, maar werkt wel als een fijn extraatje.

Als je witte ruis wil gaan proberen kun je een apparaatje kopen, een app gebruiken of een fragment van Youtube of Spotify kiezen. Zorg ervoor dat je de witte ruis lang aan kunt laten, zodat je baby niet wakker wordt van de overgang van white noise naar stilte. Dit kan hem juist wakker maken, zelfs als hij in diepe slaap is.

Zodra je baby geboren is, kun je beginnen met witte ruis en gebruiken tot je besluit dat het genoeg is. Je kindje kan er niet afhankelijk van worden, dus je kunt ermee stoppen wanneer je dat wil. De makkelijkste manier om het af te bouwen is door het geluid steeds iets zachter te zetten.

Ennnn….dan heb je misschien ook nog wel eens gehoord van roze ruis (a.k.a. pink noise) en bruine ruis (brown noise). Roze ruis is zoals witte ruis, maar heeft minder hoge frequenties. Bruine ruis gebruikt juist hele lage tonen en klinkt dieper dan witte ruis. 

Het kan dus zomaar zijn dat jouw baby witte ruis niet zo prettig vindt, maar wel heel kalm wordt van roze of bruine ruis. Kwestie van uitproberen! Mocht je twijfelen waar te beginnen, dan is witte ruis een goeie om te starten.

Dus nog even op een rijtje hoe je het kunt gebruiken:

1. Kies een lekker lang fragment (mag gewoon op Spotify / Youtube of met een apparaatje), zodat je kiddo niet wakker wordt van de overgang van white noise naar stilte. Dit kan hem juist wakker maken.⁠

⁠2. Mag best lekker volume, ongeveer zo hard als een stromende douche (50 a 60 decibel).⁠ Zo maskeer je andere geluiden maar ontstaat er geen kans op gehoorschade. 

⁠3. Wel op een afstandje, op ongeveer 2 meter van het bedje.⁠

⁠4. Wil je er ooit weer eens vanaf? Heel makkelijk, je zet gewoon het geluid steeds iets zachter. Je kindje kan er niet afhankelijk van worden dus je kunt ermee stoppen whenever you like!⁠

Tenslotte: witte ruis KAN je baby helpen om beter te slapen, maar het is dus geen wondermiddel (helaas!). Er zijn natuurlijk verschillende redenen waardoor jouw baby niet goed slaapt, dat hoeft niet per se het gemis aan omgevingsgeluid te zijn. Ben je op zoek naar meer hulp en advies op maat voor jouw kindje? Dan is het online platform Slaapsucces echt iets voor jou! Op dit platform vind je alle informatie die je nodig hebt voor jouw kindje in de fase newborn t/m 4 jaar.

Dit platform is dé oplossing voor ouders die behoefte hebben aan informatie en advies op één plek, maar geen volledig traject willen volgen.

Als lid geef ik jou al mijn adviezen die ik 1-op-1 ook geef, krijg jij alle tools om het slaappatroon van je kindje te verbeteren en vind je alle tips & tricks die je nodig hebt, van fase newborn tot 4 jaar.

Meer info? www.ukkiesentukkies.nl/slaapsucces.

*Deze blog bevat affiliate links.

Via Anne - Het is mijn missie om andere ambitieuze moeders te helpen weer balans te vinden tussen werk en gezin, zonder hun eigen behoeften aan de kant te schuiven. Want dat is mogelijk, ook voor JOU!

Over Anne

Ik wil jou helpen je kindje te helpen beter te gaan slapen. Dat doe ik door mijn online cursus ‘Slaapsucces’, mijn 1-op-1 coaching en mijn e-books