Je hoort gekrijs van boven en snelt naar boven! Daar vind je je kind, maaiend met zijn armen, onbedaarlijk te huilen…met zijn ogen dicht. Geen contact mee te krijgen, wat je ook probeert. Wat IS dit? En wat moet je ermee?
In deze blog neem ik je mee in deze nachtangsten, ook wel night terrors genoemd. Vreselijk om te zien en naar om mee te maken, want wat is het nou en wat moet je dan doen?
Mijn zoontje had vorige week een night terror en hoewel ik vanuit de theorie er van alles over weet, was het toch schrikken toen ik het ‘in het echie’ zag. Hij was boos, riep van alles, huilde verschrikkelijk hard en maaide met zijn armen om zich heen. Ik deed overigens alles wat je volgens de theorie NIET moet doen en inderdaad…het hielp geen moer.
Zowel night terrors als nachtmerries hebben te maken met de ontwikkeling van je kindje. Sommige kindjes hebben er vaak last van en bij andere kindjes komt het nauwelijks voor. Je hoeft je over zowel night terrors als nachtmerries geen zorgen te maken maar het kan natuurlijk wel erg vervelend zijn voor jullie. En ook al zijn ze onschuldig, het is wel fijn om te kijken of er wat dingen zijn die je kunt veranderen, want er zijn diverse dingen die invloed kunnen hebben op night terrors en nachtmerries.
Een night terror wordt ook wel nachtangst genoemd en komt vooral bij jonge kinderen voor. Het kan zomaar zijn dat jouw kind er nooit last van heeft gehad of zal hebben, maar sommige kindjes ervaren het met regelmaat.
Een nachtangst gebeurt meestal in de eerste 2 tot 3 uur nadat je kindje is gaan slapen. In deze periode gaat je kindje naar de non-REM fase en dus een diepere slaap in. Een nachtangst duurt meestal maar een paar minuten tot maximaal een half uur. Vaak komt het ook maar één keer per nacht voor, in de late avond.
Nachtangsten kunnen dus ontstaan als die overgang van de lichte slaapfase naar een wat diepere slaapfase niet helemaal soepel verloopt. Het gedeelte van de hersenen waarmee jouw kindje kan bewegen, huilen of praten is wél wakker, maar het gedeelte waarmee hij kan horen, voelen of zien nog niet.
Het lijkt erop dat de grootste oorzaak van een nachtangst is dat de hersenen die nog wat meer moeten rijpen. Daarnaast kunnen er andere factoren de kans op een nachtangst vergroten, zoals:
- Spanningen
- Slaaptekort
- Ziek zijn en koorts hebben
Als je kind een nachtangst heeft zul je hem dus wel horen gillen of huilen, maar kun je geen contact maken. Je kind kan zijn ogen dicht hebben, maar het kan ook zijn dat je kind zijn ogen open heeft maar niet wakker lijkt. Hij reageert in elk geval helemaal niet op jou. Je kind zal ‘s ochtends niet weten dat hij een nachtangst heeft gehad, dus het is vooral voor jou heel vervelend. Je kindje heeft er echt geen enkele herinnering aan, dus dat is fijn om te onthouden als het weer eens gebeurt.
Je kunt het dus hieraan herkennen:
- Je kindje huilt heel erg hard;
- Je kind is flink aan het praten (maar niet altijd verstaanbaar);
- Hij kan zijn ogen open hebben;
- Veel kindjes ademen snel tijdens een nachtangst;
- Hij zweet of heeft een rood hoort en zijn hartje klopt snel;
- Je kindje is bijna niet wakker te maken.
Wat moet je dan doen?
Allereerst: je kindje vooral NIET wakker maken! Het wakker willen maken kan er juist voor zorgen dat de nachtangst langer duurt. Je kindje weet er echt niets meer van en eigenljik is er niks aan de hand. Het ziet er alleen wel heel onprettig uit en kan jou best wel laten schrikken. Blijf er rustig bij zitten om te checken dat je kindje zich niet bezeert, maar doe verder niets.
TIPS:
- Vermoeidheid kan een nachtangst triggeren, dus kijk eens kritisch naar hoe jullie dag(en) eruit zien. Zijn er wel veel activiteiten, dan kan het goed zijn daar iets aan te veranderen zoals extra rustmomentjes plannen.
- Laat je kind niet te laat opblijven, een bedtijd tussen 18.30 uur en 19.30 uur is op deze leeftijd vaak heel passend.
- Zorg voor een rustige slaaproutine, waarbij je een half uur voor bedtijd geen stimulerende activiteiten meer doet. De overgang van dag (activiteiten) naar nacht (rust) wil je zo aangenaam mogelijk maken.
Ik ben heel benieuwd of jouw kindje al eens een night terror of nachtmerrie heeft gehad en wat bij jullie heeft geholpen! Mag altijd, via anne@ukkiesentukkies.nl of Instagram ben ik te bereiken.