fbpx

Wanneer start je met slaaptraining?

Ok, je kiddo heeft dus een slaapprobleem dat je opgelost wilt hebben. Je hebt ook een (soort van) plan: jullie gaan starten met slaaptraining. Misschien heb je op internet al het een en ander opgezocht en nu moet je dat nog in de praktijk gaan toepassen. Maar dan de hamvraag: wanneer? Hoe kun je je daarop voorbereiden en welk moment is het juiste? In deze blog neem ik je daar helemaal in mee, zodat jij vol vertrouwen kunt gaan starten. 

Mijn zoontje is inmiddels 4 jaar oud. We hebben dus meerdere ‘startmomenten’ gehad. Het moment van vaste voeding geven. Stoppen met nachtvoedingen. Oeh, dat moment waarop we de speen weg zouden doen (maar het vervolgens gingen uitstellen)! De zindelijkheidstraining, ook zoiets. Nooit leek het echt het juiste moment en hadden we wel 100 smoesjes waarom we beter op een ander moment konden starten. Waardoor we dus ook niet van start gingen en er natuurlijk helemaal niks veranderde.

Ik kan me voorstellen dat jij hier ook al eens tegenaan gelopen bent. Dat je echt wel wilt, maar je toch vastloopt in de uitvoering. Het komt even niet uit, je baby is net ziek geworden (of geweest), het is al zo’n drukke tijd, je hebt belangrijke afspraken op je werk, enzovoorts. Dat zijn dus allemaal excuse. En daar is niks mis mee, die hebben we allemaal. Maar als je verandering wilt, zul je in actie moeten komen. We kennen allemaal het gezegde wel: “een goed begin is het halve werk.” En hoe cliché ook: het is echt zo. 

Dus, laten we eens naar die voorbereiding kijken. Als je daar nou eens mee begint, dan weet je zeker dat je goed van start kunt!

Stap 1:
Houd een aantal dagen een logboekje bij, zodat je een goed startpunt hebt. Aan de hand daarvan kun je ook gaan bepalen wat je het eerste aan wil pakken, want het hoeft NIET allemaal tegelijk. Kijk waar jullie grootste (of misschien wel enige) probleem zit en focus je daarop. Ook superfijn om deze tijdens de slaaptraining bij te houden, zodat je kleine verbeteringen snel ziet. Dat werkt heel motiverend!

Stap 2:
Bespreek alvast met je partner wat je graag (als eerste) aan wil pakken. Waar wil je nu echt vanaf? En op welke manier gaan jullie dat doen? Wie gaat er op welk moment naar je kindje toe, hoe wordt de verdeling? Zorg dat je beide precies hetzelfde doet tijdens de slaaptraining. Op deze manier is het voor je kindje ook heel duidelijk dat jullie er precies hetzelfde in staan en zijn de grenzen helder. Is fijn voor iedereen!

Stap 3:
Kies een moment dat je de tijd hebt om het slaapprobleem aan te pakken. En wees daar realistisch in: je hoeft geen WEKEN tijd te hebben, het gaat om maar een paar nachten. Zo beginnen veel ouders in het weekend, zodat er wat minder verplichtingen overdag zijn.

Stap 4:
Dubbelcheck of de basis goed is: de slaapomgeving van je kindje. Je wil een pikdonkere kamer hebben met slapen, zowel ‘s avonds als overdag. Echt zo donker dat je niet kunt zien of je kindje zijn ogen open of dicht heeft. Daarnaast een fijne temperatuur: die is idealiter zo tussen 16 – 18 graden. Als extraatje kun je witte ruis inzetten, om zo de omgevingsgeluiden te maskeren en je kindje te kalmeren. Die mag op 2 meter afstand van het bedje en best hard: zo hard als een stromende douche, 50 – 60 decibel. Je kindje kan er niet afhankelijk van worden, dus als je na een week merkt dat het weinig voor je kindje doet, kun je hem gewoon weghalen.

Nu denk je wellicht: moet dat gesprek met mijn partner echt? Daar hebben we geen tijd voor. En dat logboekje: ik kan toch ook wel zonder?

Tuurlijk, alles kan. Maar als jij goed voorbereid wil gaan beginnen, waardoor je ook een grotere kans hebt van slagen, dan zijn deze stappen superbelangrijk.

Het gebeurt regelmatig dat ik ouders spreek die het nog niet helemaal eens zijn met elkaar over hoe dit probleem aangepakt moet worden. En hier gaat het vaak mis. Want als je moe en gestresst bent omdat je kindje niet wil slapen, dan kunnen kleine dingen al een enorme uitdaging zijn. Als je dan met je partner van mening verschilt over de tactiek die je gaat gebruiken en je beide iets ander doet of je hebt niet samen afgesproken wie op welk moment je kindje gaat troosten, dan ontstaat er wrijving en irritatie. Dat helpt niet bij de stress en vermoeidheid en je kindje voelt dat ook. Kans op goede uitvoering: nihil. Kans van slagen: nog kleiner.

En dan dat logboekje. Het hoeft geen heel boekwerk te zijn, een klein krabbeltje hoe laat je kindje wakker werd en weer ging slapen is al top! Zo krijg je een realistisch beeld van de dag. Want als ik jou vandaag vraag hoe op welke tijden je kindje ging slapen en wakker werd, dan weet je dat niet meer exact. Logisch ook, je hebt al genoeg op een dag om aan te denken 😉 Maar daardoor merk je ook de kleine verbeteringen niet of nauwelijks op en dat is zo zonde! Want hierbij ook: als je moe en gestresst bent kunnen de kleinste resultaten je JUIST motiveren om lekker door te gaan. Kans op goede uitvoering: groot. Kans van slagen: erg groot! Moet je ze dus alleen wel zien….

Goed, zoals besproken is het dus vooral belangrijk om wat voorbereidingen te treffen voordat je echt van start gaat. Zodra je met deze voorbereidingen bent gestart merk je dat je er met veel meer zelfvertrouwen ingaat: jij hebt een compleet overzicht in het slaapritme van jouw kindje, jouw partner en jij zijn samen één team om dit aan te gaan, en uiteindelijk blijk je toch meer tijd te hebben dan je dacht om dit door te zetten. En dan: GAAN! Je zult zien dat het volhouden een stuk makkelijker wordt nu je bewust bent van alle stappen die jullie gaan zetten naar een betere (slaap)toekomst. En mocht je ondanks deze tips er toch niet helemaal aan uitkomen, schroom dan niet om contact met me op te nemen. Je kunt een DM sturen op Instagram, ik denk graag met je mee! Heel veel succes! 

Via Anne - Het is mijn missie om andere ambitieuze moeders te helpen weer balans te vinden tussen werk en gezin, zonder hun eigen behoeften aan de kant te schuiven. Want dat is mogelijk, ook voor JOU!

Over Anne

Ik wil jou helpen je kindje te helpen beter te gaan slapen. Dat doe ik door mijn online cursus ‘Slaapsucces’, mijn 1-op-1 coaching en mijn e-books