fbpx

Slapeloze nachten door Sint en Piet

Help, je kind slaapt niet meer, omdat er een schoen gezet mag worden of het Sinterklaasjournaal wel erg spannend was. Yes, het is weer die tijd van het jaar. Zo vermijd je sint-stress en slapeloze nachten. Moet wel leuk blijven natuurlijk.

Inmiddels is Sinterklaas alweer in Nederland en t/m 5 december is het dus feest: schoen zetten, lijstjes maken, Sinterklaasjournaal kijken….elke dag komt de Goedheiligman wel even voorbij. Hartstikke leuk, maar ook: duurt lang. Helemaal niet gek dus als jouw kind dit een spannende periode vindt en jij dat terug ziet in het slaappatroon.

Het wil niet zeggen dat je kind ook echt bang is voor Sinterklaas, misschien vindt ‘ie het wel superleuk. Maar het is ook best wel VEEL. Als je kindje wel bang is, heeft dat vaak te maken met het hele mysterie er omheen. Hoe komt Sinterklaas binnen om mijn schoen te vullen? Weet hij echt of ik stout ben of lief? Best een big deal voor kleine kids.

Daarom is het superbelangrijk om naar je kind te luisteren. Merk je dat hij bepaalde dingen wel spannend vindt, praat er dan vooral over.  Of kijk samen naar het Sinterklaasjournaal, zodat je uit kunt leggen wat er gebeurt of je kind gerust kunt stellen. Vaak wordt er nogal een spannende verhaallijn gekozen, wat extra spanning of zorgen voor je kind mee kunnen brengen. Echt belangrijk om daar op in te spelen. 

Maak ook alles heel duidelijk: vertel wat Sinterklaas komt doen, hoe lang iets nog duurt en hoe vaak je kind zijn schoen mag zetten. Een kalender helpt altijd heel goed hierbij, zodat je ook inzichtelijk kunt maken wat wanneer gebeurt. Neemt een hoop onzekerheid weg.  

En dan, dan wordt het op een gegeven moment toch tijd om je kind naar bed te brengen. Structuur is daarbij echt heel belangrijk, zoals het hele jaar 🙂 Houd je bedtijdritueel hetzelfde en pas ook de bedtijd zelf niet te veel en te vaak aan in deze periode. Is je kindje – net als die van mij – toch wel erg bezig met wat er in zijn schoen zit als ‘ie wakker wordt, dan kun je misschien een ander moment dan ‘s avonds kiezen om die schoen te zetten. Scheelt echt qua nachtrust 🙂 

Is je kindje bang om te gaan slapen vanwege Sint en Piet? Dan kun je een Sinterklaasspray maken. Dat is hetzelfde als een monsterspray, waarbij je samen een flesje vult met bijvoorbeeld lavendel (want: kalmerend!) en water. Je kindje mag die dan sprayen, waardoor Sint en Piet niet in de kamer kunnen komen.

Weet ook dat je niet overal aan mee hoeft te doen he. Het is nou eenmaal een groot feest, dus het vraagt best iets van je kind. Houd je kind goed in de gaten en pas aan waar nodig. Je hoeft echt niet elke dag het Sinterklaasjournaal te kijken, lijstjes te maken of wekelijks die schoen te zetten. Jij bepaalt wat er bij jouw kindje past!

Als laatste tip: breid er op 5 december ook gewoon een eind aan. Sinterklaas gaat weg, dus het is voorbij voor dit jaar. Geen verlanglijstjes die nog rondslingeren, verdwaalde chocoladeletters of verkleedpakjes meer. Zorg voor een duidelijke afsluiting, zodat je kind het ook los kan laten. Sinterklaas is weer op weg naar Spanje en volgend jaar komt hij weer langs. Punt.

Via Anne - Het is mijn missie om andere ambitieuze moeders te helpen weer balans te vinden tussen werk en gezin, zonder hun eigen behoeften aan de kant te schuiven. Want dat is mogelijk, ook voor JOU!

Over Anne

Ik wil jou helpen je kindje te helpen beter te gaan slapen. Dat doe ik door mijn online cursus ‘Slaapsucces’, mijn 1-op-1 coaching en mijn e-books