fbpx

Slaaptrainen met een zieke baby?

Je hebt het ene virus net overleefd of de volgende dient zich alweer aan! Zeker als je kindje naar de opvang gaat krijg je regelmatig te maken met verkoudheid en/of ziekte. Maar ja, zo blijf je natuurlijk bezig…en welk effect heeft dat op slaaptraining?

Persoonlijke keuze
Klanten vragen me wel eens wat ze moeten doen als hun baby ziek of verkouding is tijdens slaaptraining. Allereerst is het een persoonlijke keuze om wel of niet aan slaaptraining te doen met een kindje dat niet fit is. Zelf ben ik van mening dat als je kindje echt ziek is, hij andere behoeften heeft (vooral veel bij jou zijn bijvoorbeeld!) en het helemaal oke is dat het slaappatroon er even tijdelijk wat anders uitziet. Belangrijk daarbij is natuurlijk wel om het echt weer op te pakken zodra je merkt dat je kindje weer voldoende fit is. En daarnaast is er natuurlijk wel verschil tussen een verkoudheid en echt ziekte natuurlijk.

Verkoudheid
Tsja, die verkoudheid…waarschijnlijk is je kindje vaker wél dan niet verkouden. Kortom: als je daar op moet wachten kun je eigenljik nooit aan de slag. Dus, als je kindje echt alleen verkouden is, dan kun je gewoon starten of doorgaan met slaaptraining. Natuurlijk kun je ook iets van een neusspray of smeerseltje gebruiken waardoor je kindje makkelijker kan ademen, maar slaaptraining: kan gewoon. Wel even in de gaten houden of je baby zieker wordt of dat het bij die verkoudheid blijft.

Ziekte
Als je baby echt ziek is, dan zou ik zeker een pauze nemen van slaaptraining. Wanneer je merkt dat je kindje niet fit is en zich echt niet lekker voelt, dan wil hij waarschijnlijk vooral bij jou in de buurt zijn en veel getroost worden. Lekker doen! Wij voelen ons ook niet zo lekker als we ziek zijn en dan is ook voor ons alles anders. Wanneer je merkt dat je kindje weer wat fitter is kun je de slaaptraining gewoon weer oppakken.

In de tussentijd kan het goed zijn dat je kindje iets meer slaap nodig heeft, dus bied dat ook vooral aan. Werk je met slaapschema’s, dan kun je het dutje bijvoorbeeld eerder laten beginnen, waardoor je baby iets meer ruimte per dutje heeft om wat meer slaap te pakken. Tenslote is slaap doorgaans het beste medicijn, dus helemaal prima als er meer wordt geslapen!  

Weer fit
Zodra je kindje weer fit is zul je merken dat hij weer terug gaat naar de basis en er weer normaal geslapenw wordt. Is je kindje echt niet meer ziek maar merk je dat er toch iets in het slaappatroon is geslopen dat je liever niet wil? Dan kun je altijd contact met me opnemen en help ik je graag om dat patroon te doorbreken zodat je weer terug kunt naar de basis!

Via Anne - Het is mijn missie om andere ambitieuze moeders te helpen weer balans te vinden tussen werk en gezin, zonder hun eigen behoeften aan de kant te schuiven. Want dat is mogelijk, ook voor JOU!

Over Anne

Ik wil jou helpen je kindje te helpen beter te gaan slapen. Dat doe ik door mijn online cursus ‘Slaapsucces’, mijn 1-op-1 coaching en mijn e-books