fbpx

Kan een baby zonder speen?

Aahh, de speen! De ene vindt het de beste uitvinding OOIT, de ander kan niet wachten tot ze dat ding weg kan doen of is er uberhaupt nooit aan begonnen. Er is geen goed of fout, het is echt een persoonlijke keuze wat je met dat ding wil.

Zelfstandig slapen
Het kan zijn dat de speen een stoorzender is bij je kindje als het aankomt op zelfstandig leren slapen. Zeker wanneer je kindje nog geen 8 maanden oud is, zul je waarschijnlijk meerdere keren terug moeten naar je baby om hem de speen te geven wanneer deze is uitgevallen. Je kindje kan dat nog niet zelfstandig en heeft jou dus nodig om weer in slaap te kunnen vallen – met speen. Sowieso worden kindjes vaak gestoord in hun slaap wanneer de speen uitvalt, waardoor kindjes die zonder speen slapen vaak dieper en langer slapen.

Wanneer van de speen af?
Wanneer wil je nou echt van die speen af? Ik zie bij ouders dat er meerdere momenten zijn waarop ze de speen wel zat beginnen te worden en gaan overwegen om de speen weg te halen:

– Hazenslaapjes: de speen valt regelmatig uit waardoor je baby wakker wordt en moeite heeft weer in slaap te vallen;

– Moeilijk zelf in slaap komen: jij bent nodig om steeds de speen weer in de mond van je kindje te stoppen, waardoor je tijdens dutjes meerdere keren terug moet;

– Gebroken nachten: de speen valt uit en/of raakt kwijt en ook hier ben jij weer nodig om de speen in de mond van je baby te stoppen, waardoor je meerdere keren per nacht daarmee bezig bent.

Als je je baby dus wil leren zelfstandig in slaap te vallen, zul je eerst iets met die speen moeten.

Wat te doen met de speen?
Eigenlijk zijn er drie opties waar je uit kunt kiezen:

  1. Wanneer je kindje nog geen 8 maanden oud is, kun je ervoor kiezen om de speen cold turkey weg te halen. Je baby zal misschien twee lastige dagen hebben, maar daarna vergeten zijn dat ‘ie de speen ooit had.

  2. Wil je per se de speen houden? Probeer hem dan al af te bouwen door de speen zachtjes uit de mond van je kindje te trekken op het moment dat hij in slaap valt of net in slaap is, zodat het geen stoorzender wordt waar je kindje wakker van wordt wanneer die uitvalt. Of accepteert dat jij tijdelijk nodig bent om steeds de speen terug te stoppen, kan ook!

  3. Wacht tot je kindje zo’n 7 maanden oud is en ga dan werken aan het zelf bedienen van de speen. Lekker veel oefenen met je kindje, waarbij je de speen niet meer in het mondje doet, maar in het handje van je kindje stopt en het handje vervolgens naar het mondje beweegt. Zorg er dan ook voor dat er altijd voldoende spenen in het bedje liggen (eventueel met een spenendoekje, maakt het vinden wat makkelijker!) zodat je baby er altijd één kan vinden.


Of je nu wel of niet de speen wil houden, het is écht een persoonlijke keuze en er is geen goed of fout. Een speen kan een fantastisch hulpmiddel zijn en komt regelmatig ontzettend goed van pas. Bedenk je dus ook of je er echt vanaf wil, want zodra je besluit om de speen weg te doen, is hij ook echt weg. Tenminste, dat is het idee! En dat is belangrijk, om het voor je kindje ook zo duidelijk mogelijk te houden.  Over het algemeen werkt het namelijk niet als je de speen voor de nacht wel weghaalt maar vervolgens niet voor de dutjes. Of dat je de speen wel weg doet voor de slaapmomenten maar ‘em tijdens een autorit wel tevoorschijn tovert.

Nog vragen over hoe je dit het beste aan kunt pakken? Of even overleggen of de speen echt een stoorzender is bij jullie? Je kunt altijd even contact met me opnemen, ik kijk graag met je mee!  

Via Anne - Het is mijn missie om andere ambitieuze moeders te helpen weer balans te vinden tussen werk en gezin, zonder hun eigen behoeften aan de kant te schuiven. Want dat is mogelijk, ook voor JOU!

Over Anne

Ik wil jou helpen je kindje te helpen beter te gaan slapen. Dat doe ik door mijn online cursus ‘Slaapsucces’, mijn 1-op-1 coaching en mijn e-books