fbpx

Hoeveel dutjes per dag

Een goede voorbereiding is het halve werk. Want hoe weet je wanneer je kindje er aan toe is om een dutje te laten vallen? En wat kun je doen als je kiddo een dutje weigert? Hoeveel dutjes per dag moet je kindje done? Dat is precies waar ik het over heb in deze blog!

Oehh, de frustratie die ik kon voelen als een dutje niet wilde lukken! Geïrriteerd, pissig, lichte paniek…het kwam allemaal langs. En het ergste: meteen de hele dag in de war want dat betekende A. veel gehuil door vermoeidheid en B. een heel onhandig ritme de rest van de dag.

Mislukte dutjes
Want wellicht herken jij het ook wel: na zo’n mislukt slaapje slaapt jouw kind een gat in de dag zodat je ‘s avonds weer in de knoop komt. Of wil jouw kindje de hele dag niet slapen, waardoor er weinig gezelligheid is thuis. Zijn de nachten heel onrustig, waardoor je ‘s ochtends niet vooruit te branden bent.

Dat was TOEN, nu weet ik wel beter. Want elk dutje is een kans om het vorige dutje te ‘herstellen’ als het niet is gelopen zoals je voor ogen had / je kindje nodig heeft. Hoe je dat doet, daar ga ik je bij helpen!

Allereerst, afhankelijk van de leeftijd van je kindje, doet je kindje 1 tot 3 dutjes. In elk geval vanaf 14- 16 weken. En daar hebben we het  over, wanneer je de newbornfase dus voorbij bent.

Schema dutjes
Hoeveel dutjes moet jouw kindje doen? Dat is afhankelijk van de leeftijd.

Het namiddagdutje, het derde dutje dus, laat een baby meestal tussen de 7 en 8 maanden vallen.
Het ochtenddutje valt weg tussen de 15 en 18 maanden.
Het middagdutje kun je vergeten als je kindje zo rond 3 jaar is.

Dat je kindje hieraan toe is om een dutje te laten vallen kun je merken aan een aantal dingen:

  1. Je kindje ligt er netjes op tijd in maar het duurt heel lang voordat hij in slaap valt. En dan niet af en toe een dagje, maar structureel. 
  2. Hij wordt steeds vaker vroeg wakker ‘s ochtends, ook al is er verder niets veranderd (niet ziek geworden, geen enorme ontwikkelingen, enzovoorts)
  3. Alle dutjes schuiven op, dus je hebt steeds met een latere bedtijd te maken
  4. Je kindje weigert heel consequent het dutje te doen en is vooral druk in bed met kletsen, spelen, zingen (of huilen, als je pech hebt 😉 )

Let op, ik heb je net verteld dat het ochtenddutje komt te vervallen tussen de 15-18 maanden. Nu KAN het zo zijn dat jouw kindje rond 12 maanden geen ochtenddutje meer wil doen. Alert: hij is niet gewoon wat vroeg voor zijn leeftijd…dat is de 12 maanden slaapregressie. Blijf het dutje dus echt aanbieden, want na een week (of twee) zul je merken dat ‘ie het toch weer op gaat pakken.

En tuurlijk, er zijn altijd uitzonderingen, maar dit is het gemiddelde waarop een kind zijn dutjes laat vallen, dus keep that in mind!

Hét plan voor goede dutjes
Nou, eens beginnen bij het eerste dutje. Als jouw kiddo al heel vroeg wakker is ‘s ochtends kan het lastig zijn om naar het eerste dutje te komen. Daardoor ligt je kindje alweer vroeg in bed. Geeft wel een beetje gedoe, want je kunt het reguliere schema dan wat lastig volgen en dat merk je de hele dag.

What to do? Je kunt een powernapje invoeren. Je doet dit op het moment tussen wakker worden en het eerste dutje, ergens halverwege. Zorg ervoor dat dit echt maar 10 minuten (max 15 minuten is), zodat hij niet de diepere slaapcyclus komt. Op deze manier geef je jouw baby even een kleine boost om het vol te kunnen houden tot het eerste dutje, waardoor je vanaf daar het ritme weer op kunt pakken. Let op: dit is echt een tijdelijke oplossing, tot je kindje weer wat langer gaat slapen ‘s ochtends.

Vervolgens is het heel belangrijk dat je je kindje wakker maakt uit het eerste dutje om 10.00 uur. Afhankelijk van de leeftijd van je kindje heeft ‘ie dan een uurtje of half uurtje geslapen. Ook al ligt je kiddo héérlijk te slapen en voel jij je de meest shitty moeder ever als je ook maar dénkt aan wakker maken: toch doen! Zo zorg je er namelijk voor dat er voldoende slaapbehoefte is voor het langere middagdutje. Daar wil je tenslotte echt wel richting 2 uur slaap komen.

Maar, is het ochtenddutje mislukt, dan probeer je zo dicht mogelijk naar het middagdutje te komen. Lukt dat echt niet, leg je baby dan iets eerder te slapen zodra je merkt dat ‘ie echt moe aan het worden is. Doorgaans wil je max een half uur voor de ‘originele starttijd’ van het dutje extra rekenen, dus gaat jouw kindje normaal gesproken om 13.00 uur naar bed? Dan kun je een dutje om 12.30 uur aanbieden.

Mislukt het middagdutje? Dan probeer je zo dicht mogelijk naar het namiddagdutje te komen. Ook deze kun je iets vervroegen, naar 16.00 uur bijvoorbeeld, als je merkt dat je kindje echt wat slaap tekort komt. Zorg wel echt altijd dat je kindje om 17.00 uur wakker is, zodat je niet in de knel komt met bedtijd om 19.00 uur. 

Lukt de namiddagdut niet goed of merk je dat je kindje nog erg moe is, dan kun je de bedtijd iets vervroegen.

De ideale bedtijd van kinderen tussen 0-4 jaar ligt namelijk tussen 18.00 uur en 19.00 uur, dit is het moment dat het lichaam zich klaar gaat maken om te gaan slapen. Merk je dus dat jouw kindje erg moe is, hebben jullie een drukke dag, of heeft ‘ie te weinig geslapen, dan is een vroegere bedtijd de oplossing. En dat mag echt meer rond 18.00 uur zijn (dan 19.00 uur)!

No pressure!
Echt: no worries! Lukt er eens een dutje niet? Maak je niet te druk! Focus je er met name op dat je kindje voldoende heeft geslapen overdag: niet te veel, maar ook niet te weinig. En heb je een hulpmiddel nodig, dan is dat geen probleem. Gebruik de draagzak, auto of kinderwagen als dat voor een beter dutje zorgt. Want in the end is het belangrijker DAT je kindje slaapt, dan WAAR hij slaapt.

Kortom: Gaan de dutjes niet zoals gepland? Het belangrijkste is dat je zoveel mogelijk naar de oorspronkelijke dutjes toewerkt, zodat je elk dutje weer het vorige dutje kunt herstellen, in plaats van dat je ritme helemaal in de war raakt. Merk je dat je kindje wellicht toe is aan het laten vallen van een dutje? Probeer het gewoon eens! 

Via Anne - Het is mijn missie om andere ambitieuze moeders te helpen weer balans te vinden tussen werk en gezin, zonder hun eigen behoeften aan de kant te schuiven. Want dat is mogelijk, ook voor JOU!

Over Anne

Ik wil jou helpen je kindje te helpen beter te gaan slapen. Dat doe ik door mijn online cursus ‘Slaapsucces’, mijn 1-op-1 coaching en mijn e-books