Je ziet ze regelmatig langskomen: slaaptrainers. Of dat gaat werken voor jouw kindje, daar ben je nog niet zo zeker van. Sowieso is het onduidelijk voor je: hoe gebruik je dat eigenlijk en bij welke leeftijd? In deze blog vertel ik je wanneer je een slaaptrainer in kunt zetten en wanneer je hem beter NIET kunt gebruiken.
Als je rondkijkt op internet zie je een hoop slaaptrainers. De ene nog mooier dan de andere! Met of zonder lampjes, in verschillende kleuren, diverse figuurtjes…you name it, het is er. Nu lijkt het idee een beetje te heersen dat je gewoon zo’n ding neer kunt zetten, je kind even uitlegt dat het echt pas uit bed mag bij een groen lampje en dat het dan zal werken. Vervolgens komt je kindje toch elke ochtend nog vroeg uit bed, krijg jij steeds meer een hekel aan dat ding, baal je dat je er geld aan hebt uitgegeven en staat dat vrolijke figuurtje vervolgens te verstoffen. Dat kan anders!
Misschien herken je je wel in hetgeen wat ik net benoemde, en staat er bij jou ook zo’n beestje voor de sier op de kamer van je kindje.. Zo ja: don’t worry, je bent niet de enige! En…deze blog is dan voor jou 🙂 Dus stof je slaaptrainer af, we gaan dat ding eens even op de juiste manier inzetten!
Om te beginnen: je kunt met een slaaptrainer starten vanaf het moment dat je kind 2,5 jaar oud is. Daarvoor is het nog net iets te lastig voor je kindje om te snappen wat de bedoeling is – al zijn er uitzonderingen en als jij denkt dat jouw kind dat is: probeer het vooral gewoon!
Het start ermee dat je je kindje uitlegt wat de regels zijn. Je hoeft niet per se de nadruk te leggen op slapen (dat kan wat druk geven), maar leg rustig uit dat als het klokje rood is, dat je graag wil dat je kindje in bed blijft liggen met de oogjes dicht. Of, als dat voor jullie ok is, dat je kindje rustig mag gaan spelen op zijn kamertje. Is het klokje groen, dan mag je kindje zijn bedje uit komen of naar jou toe gaan. Sommige slaaptrainers hebben ook nog een oranje kleur, dit betekent dat het klokje bijna groen wordt (om het makkelijk te maken – not). Maar goed, dit bespreek je dus heel duidelijk met je kindje, wat welke kleur betekent en wat jouw verwachtingen van je kindje zijn.
Kies samen een plekje uit, waar je kindje de wekker goed kan zien maar zelf niet aan kan komen. Het is geen speelgoed, maar echt een hulpmiddel om in bed te blijven.
Vervolgens zet je de wekker zo dat het in de buurt komt van het moment dat je kindje nu wakker wordt. Is dat bijvoorbeeld standaard 5.30 uur? Dan zet je die wekker om 5.35 uur. De reden dat je dit doet is omdat je wil dat je kindje het groene lampje ook ziet. Dit zal hem motiveren om het ook de volgende dag te willen halen. Na twee dagen kun je er weer 5 minuten bij doen, dus 5.40 uur. Op die manier verlaat je langzaamaan steeds het tijdstip van wakker worden tot jullie ideale tijd.
Wordt je kindje toch wakker voor de wekker en roept hij jou? Bespreek dan dat het nog geen tijd is om op te staan en help je kindje terug in bed. Ook als het nog maar een minuut of 10 is voordat het klokje groen wordt, je wil je kindje duidelijk maken dat hij in bed moet blijven tot het groene klokje. Je maakt de interactie zo kort mogelijk, zodat het geen reden wordt voor je kindje om eerder uit bed te komen. Je hoeft niet boos te worden, maar maak het gewoon niet te gezellig.
Blijf ook consequent! Gebruik de wekker elke dag en leg steeds weer de regels uit. Het is heel belangrijk voor je kindje dat je duidelijk bent in wat de bedoeling is en wat er wordt verwacht.
Oh ja…en hoe heerlijk ook, je kunt niet van je kindje verwachten dat hij doordeweeks om 07.00 uur wakker wordt en dan in het weekend lekker uitslaapt. De tijd die je doordeweeks hebt gekozen, zul je dus ook in het weekend gebruiken.
Denk jij nu: dit gaat nooit werken bij mijn kindje? Kan ik me goed voorstellen! Bij jou zijn is natuurlijk ook veeeeeel leuker dan alleen in bed liggen. Daarom kun je een slaaptrainer het beste combineren met een beloningssysteem. Daarbij beloon je je kindje voor elke ochtend dat hij netjes in bed is blijven liggen. Je kunt dat doen door hem elke dag een stickertje te laten plakken. Heeft hij 5 stickers, dan krijgt hij een beloning. Dat kan een cadeautje zijn, maar mag ook quality time met jou zijn. Is er bijvoorbeeld een speeltuin waar je kindje heel graag naartoe gaat of wil je kindje graag samen gaan zwemmen, dan kan het dat ook goed zijn.
Zorg er ook voor dat je je kind ontzettend veel complimentjes geeft op het moment dat hij tot het groene klokje in bed heeft gewacht en een sticker mag plakken. Doe alsof het echt het meest fantastische is dat je kindje ooit heeft gedaan 🙂 Op deze leeftijd willen kindjes hun ouders graag trots maken, dus hij zal dit de volgende dag graag weer willen horen.
Is het eens niet gelukt om te wachten tot het groene lampje? Geen probleem! Je kunt kort benoemen dat het niet is gelukt en dat er morgen weer een nieuwe kans is op een sticker. Daar laat je het dan bij. Je pakt geen stickers of beloning af die je kindje al heeft behaald, er valt die dag simpelweg niets te plakken. No worries, jullie gaan gewoon door met de dag.
Er zijn dus verschillende stappen die je kunt zetten, samen met jouw kindje, om het inzetten van de slaaptrainer succesvol te laten verlopen. Geef niet gelijk op wanneer het niet lukt, lees desnoods nog eens deze blog (soms lees je dan net weer iets anders waar je op dat moment geholpen mee kunt worden) en probeer het nog eens. Ieder kindje is natuurlijk verschillend, maar met deze handvatten gaan jullie vast hele fijne (uitgeslapen) ochtenden tegemoet!
Ik ben heel benieuwd of je jouw slaaptrainer nu een tweede kans gaat geven, of er überhaupt een gaat aanschaffen als je er nog geen had! Laat het me vooral weten via een DM op Instagram als je ermee aan de slag gaat. En ook als je er toch niet helemaal uitkomt, neem dan vooral contact met me op. Mag altijd, via anne@ukkiesentukkies.nl of Instagram ben ik te bereiken.
Meer informatie nodig over de slaap van je peuter of kleuter? In mijn complete guide ‘Slaapsucces: bedtijd zonder strijd‘ vind je alle tips & tricks die je nodig hebt om je kindje (2 – 4 jaar oud) weer zoals vanouds te laten slapen, inclusief praktische hulpmiddelen die je direct in kunt zetten waarmee je binnen no time resultaat ziet!
*Deze blog bevat affiliate links.