fbpx

Geen duidelijk bedtijdritueel? Dit herken je vast!

Het is weer zover: bedtijd. Eerst ging dat nog wel soepel, maar hoe ouder je kindje wordt, hoe meer erbij komt kijken. En eigenlijk weet je nog steeds niet wat je nou precies aan het doen bent. Daarbij is het elke avond maar afwachten hoe het nou weer gaat en of je wel op tijd op de bank zit voor je favo serie. Pff….vermoeiend!

Je zou eigenlijk verwachten dat je kunt zeggen: hop, je bed in en slapen! Maar vaak werkt het niet zo. En dat komt echt door gebrek aan een bedtijdritueel. Dus, hoe kun je dit ombuigen voor jezelf zodat het soepeler gaat en naar bed gaan weer leuk(er) wordt? In deze blog geef ik je tips waar je sowieso mee aan de slag kunt gaan.

Dus…laten we bij het begin beginnen! Sowieso geen stimulerende activiteiten voor bedtijd. Waarom niet? Omdat je je kind helemaal hyper-de-pieper maakt en niemand slaapt lekker als het adrenaline gehalte tot het plafond komt, toch? Even stoeien of tikkertje spelen voor het naar bed gaan zou ik je dan ook niet adviseren. Tuurlijk, het is hartstikke leuk, maar vind je het nog steeds zo tof als je vervolgens je hele avond kwijt bent? Nee toch? Dacht ik al! Doe dit lekker overdag op een ander moment met je kindje, maar hou het bedtijdritueel zo rustig mogelijk.

Ook tv-schermen….liever niet. Het licht en de bewegende beelden zijn niet bepaald rustgevend en je wil juist dat je kind in een relax-stand komt, waardoor het naar bed gaan ook wat makkelijker gaat. Niet doen dus!

Oke, nu ik daar even streng op ben geweest, door naar het volgende! Het bedtijdritueel. Hoe klein je kindje ook is, het is echt heel goed om echt vanaf een paar weken al een bedtijdritueel te hebben. Eigenlijk kun je hier niet vroeg genoeg mee beginnen. 

Als je kindje echt nog heel jong is en pas een paar weken oud, dan kun je het heel simpel en klein houden. Inbakeren of een slaapzakje, even knuffelen en hop: in het bedje leggen (overigens dan altijd met het kontje eerst, dan de beentjes en dan pas het hoofdje, zodat je de schrikreflex niet activeert). 

Rond 16 weken, wanneer je je ook meer richt op een goed slaappatroon, wordt het bedtijdritueel al iets belangrijker. Je kindje herkent dan steeds meer herhalende activiteiten, dus hij zal ook langzaamaan gaan begrijpen dat het bedtijdritueel bij het naar bed gaan hoort.

Oke, dat bedtijdritueel, hoe doe je dat dan?  

Nou, het begint met naar de slaapkamer van je kindje gaan. Je maakt de kamer lekker donker, zorgt ervoor dat het een fijne temperatuur is (idealiter tussen 18- 20 graden) en zet de witte ruis op. Je verschoont je kindje en doet een slaapzakje aan. Dan nog even een flesje, bijvoorbeeld in een stoel of op het jouw eigen bed en wat tijd om te knuffelen. Een korte massage is vaak ook heel fijn voor baby’s, even dat huidcontact en lekker ontspannen!

Als jouw kindje al op de leeftijd is dat je de tandjes gaat poetsen, kan dat na het laatste flesje. Als je jouw kindje ook nog in bad wil doen, dan doe je dat voordat je naar de slaapkamer gaat. Dit hoeft niet elke dag te gebeuren, dus je kunt dat gewoon VOOR het bedtijdritueel doen. Het hoeft geen onderdeel van het bedtijdritueel te zijn.  

Heb je dat allemaal gedaan, dan kun je nog een liedje zingen of een verhaaltje lezen. Als het dan echt tijd is om te gaan slapen leg je je kindje in zijn bedje, het liefst nog wakker (maar slaperig).

Hoe lang een bedtijdritueel duurt is heel afhankelijk van de leeftijd van je kindje, je gezinssamenstelling (als je meer kiddo’s rond hebt lopen moet je toch je aandacht verdelen) en wat jij en je kindje fijn vinden. Ik heb eens een moeder geholpen die elke avond probeerde een verhaaltje te lezen, maar haar kindje sloeg dat boekje elke keer uit haar handen. Waarom zou je dan die moeite doen? Doe dan leuk een liedje samen of zeg alle knuffels samen welterusten.

Als je merkt dat jouw baby echt heel alert is, dan zou ik ook zeker het bedtijdritueel iets langer maken, zodat je kindje echt even kan ontprikkelen. Mijn zoontje had altijd al standaard 20 minuten jammeren / huilen nodig om even de dag te verwerken, maar op een gegeven moment weet je dat en kun je daarop inspelen.

Gaat jouw kindje al wat meer richting peuterleeftijd? Dan kan het best zijn dat er iets meer strijd ontstaat bij het naar bed gaan. Je kindje probeert dan vooral ook grenzen te ontdekken dus het wordt steeds belangrijker sterk in je schoenen te staan! Mijn volgende podcast aflevering wijd ik daaraan, want boy o boy…dat kan uitdagend zijn!!

Ga je nou wel lekker op die grenzen en structuur? Bouw dan ook een ochtendroutine in!
Hoeft ook helemaal niet lang te zijn, maar door elke dag hetzelfde te doen weet je kindje heel goed dat de dag gaat beginnen. Een hele soepel overgang van nacht naar dag (en dus andersom) is voor veel kinderen heel prettig.

Kinderen hebben baat bij duidelijkheid en structuur. Mocht jullie bedtijdritueel nou iedere avond anders zijn, om welke reden dan ook, dan raad ik je aan om eens wat meer structuur toe te passen en de tips die ik je zojuist heb gegeven op te volgen. Je zult echt binnen binnen enkele dagen merken dat het naar bed gaan leuker wordt voor iedereen! Zo heeft je kindje meer rust, en jij kunt lekker van je avond genieten. 😉 

Via Anne - Het is mijn missie om andere ambitieuze moeders te helpen weer balans te vinden tussen werk en gezin, zonder hun eigen behoeften aan de kant te schuiven. Want dat is mogelijk, ook voor JOU!

Over Anne

Ik wil jou helpen je kindje te helpen beter te gaan slapen. Dat doe ik door mijn online cursus ‘Slaapsucces’, mijn 1-op-1 coaching en mijn e-books