fbpx

Er is een reden waarom jouw baby niet goed slaapt

Als je baby niet goed slaapt, kun je soms echt radeloos worden. Wat is er toch aan de hand?

Ik zie mijzelf nog heen en weer lopen met een klein baby’tje op m’n arm. Sussend en troostend, hopend dat hij in slaap zou vallen. Hopend voor hem (en voor ons) dat er rust zou komen.

En wellicht is dit herkenbaar voor jou. Slaapt jouw baby ook niet, terwijl je al zoveel hebt geprobeerd. Iedere dag sta je weer met goede moed op en hoop je dat het anders is, maar helaas is dat dan niet het geval.

Vandaag neem ik je in deze blog mee in de wereld van slecht slapende baby’s en wat de reden daarvan kan zijn.

Wanneer ouders bij mij in consult komen, denken ze vaak dat ze een uniek probleem hebben. Maar weet je, dat is het eigenlijk nooit. Slaapproblemen bij baby’s komen (bijna) altijd op hetzelfde neer. 

In willekeurige volgorde, zijn dit slaapproblemen waar ouders tegenaan lopen met hun baby’s. waarschijnlijk herken je er wel één of meer:

  1. Hazenslaapjes
  2. Niet zelf in slaap kunnen komen
  3. Afhankelijk zijn van wiegen / kinderwagen / draagdoek
  4. Erg vroeg wakker
  5. ’s Nachts vaak wakker worden


En eigenlijk – en daar komt het – heeft alles te maken met JOU! 😊 En dat klinkt misschien een beetje gek, maar wacht even met die hakken in het zand, ik leg het je uit!

Als je baby nog klein is, dan is het heel moeilijk voor hem om de slaapcycli echt met elkaar te koppelen. Tenslotte is slapen echt een vaardigheid (dat lijkt nog niet iedereen te weten, maar dat is écht zo!). Kortom, je kindje moet het doorslapen nog leren. En, zoals alle ouders, help je hem daar natuurlijk bij. Je wiegt & wandelt, ligt misschien uren met een kindje op je buik, kruipt in bed bij je kindje, stopt steeds een speentje terug, doet er nog maar een flesje in, enzovoorts. 

Superlogisch allemaal en that’s what we do. Weet ik, ik deed het ook. En dat moet je de eerste weken, maanden ook ECHT doen.

Maar…je kindje wordt ouder en moet steeds beter gaan leren om zelfstandig in slaap te vallen. En tsja, op dit punt, omdat je al maanden hulp biedt (al is het dus in de vorm van een speentje of een flesje) weet je kindje nog niet helemaal hoe dat moet. Dat zorgt er vervolgens voor dat je kindje IETS nodig heeft (en dat noem je een ‘slaapassociatie’) om weer in slaap te vallen. En vaak ben jij verbonden met dit ‘iets’ 😊

Het zit namelijk zo: je kindje gaat door verschillende slaapstadia tijdens een slaapcyclus. Je kindje begint eerst in slaap te vallen, dat zijn de eerste 10 minuten. Tussen 10 – 20 minuten valt je kindje in een diepere slaap (maar let op: hier kan je kindje dus vrij makkelijk uit wakker worden, door een geluid of een speentje dat uitvalt, zichzelf wakker slaan, enzovoorts). Tussen 20 -30 minuten komt je kindje echt in een diepe slaap (dat moment waarop je een kanon af kunt schieten en je kindje niet wakker wordt). Tussen 30 – 40 minuten komt je kindje uit die diepe slaap en tussen 40 – 50 minuten is het een lichte slaap, waar hij dus weer heel makkelijk uit wakker wordt, door bijvoorbeeld een vuilniswagen of een blaffende hond (aaarghh, zo irritant!!).

Nu je dit weet kun je je vast voorstellen dat er een aantal momenten zijn in deze cyclus waarbij je kindje dus echt veel makkelijk wakker wordt én dat het niet zo simpel is om vanuit de lichte slaap weer (zelfstandig) in een diepere slaap te komen.

Dus ja, zeker bij een langer dutje of in de nacht wordt je kindje dus regelmatig wakker. Soms zal je kindje, als hij bijvoorbeeld echt heel moe is, zelfstandig weer door kunnen slapen, maar vaak genoeg is daar dus ook iets voor nodig (denk weer aan het wiegen, de speen, een flesje, enzovoorts). Witte ruis kan vaak helpen om omgevingsgeluiden te maskeren, waardoor jouw kindje in de fase van licht slapen wat makkelijker in slaap blijft. En dit is dus ook waarom je je kindje dus – zeker vanaf 4 maanden – echt wil gaan leren om zelfstandig te slapen: zodat jij dus steeds minder nodig bent om je kindje in slaap te helpen. En dat gaat dan zorgen voor langere dutjes, vroegere bedtijden, fijnere nachten. Heerlijk toch? 😊 

Herken jij één van de redenen en wil jij weten hoe je daar vanaf komt? Ik loods je er met gemak doorheen in mijn online platform ‘Slaapsucces’.

Via Anne - Het is mijn missie om andere ambitieuze moeders te helpen weer balans te vinden tussen werk en gezin, zonder hun eigen behoeften aan de kant te schuiven. Want dat is mogelijk, ook voor JOU!

Over Anne

Ik wil jou helpen je kindje te helpen beter te gaan slapen. Dat doe ik door mijn online cursus ‘Slaapsucces’, mijn 1-op-1 coaching en mijn e-books