fbpx

Bedtijd zonder strijd

Zonder strijd naar bed… De laatste keer dat dàt gebeurde kun je je niet herinneren. Oooo, wat zou het toch fijn zijn als je peuter gewoon makkelijk naar bed ging! 

In deze blog bespreek ik een aantal middelen die je meteen kunt gebruiken, zodat jij als winnaar weer beneden komt.  

Hoeveel energie ben jij kwijt aan het naar bed brengen van je peuter? Hoe vaak heb je je al niet voorgenomen dat je het ‘morgen ECHT anders gaat doen’? Hoe schuldig voel je je als je jouw stem hebt moeten verheffen en slapengaan weer op ruzie uitdraait? 

Bij mij thuis hebben we een soort regel dat we – zo goed als – om en om de kleine draak naar bed brengen. Er waren heel wat avonden dat ik daar énorm tegenop zag, omdat ik vaak minimaal 45 minuten bezig was hem überhaupt IN bed te krijgen. Dan sliep hij nog niet, nee nee….nog een slokje water…nog wat eten want hij had opeens honger…nog een high five….”Mamaaaaaaaa, mijn deken!” enzovoorts.

Doodvermoeiend en daardoor echt geen leuk moment van de dag. Dat moest anders.
En laat ik nou kinderslaapcoach zijn! 😉 Dus ik besloot de theorie te testen en verhip: it worked!

En even voor de duidelijkheid, we hebben het echt over het naar bed brengen van je peuter. Misschien slaapt je kindje nog niet makkelijk in of door (dan moeten we misschien eens praten!) maar in deze blog bespreek ik echt hét moment dat jouw kindje enorm tijd gaat rekken, waardoor hij te laat in bed ligt en jij zwaar geïrriteerd raakt (als je ook maar IETS op mij lijkt 😉).

Wat je hier dus wil, is dat dit gedeelte gemakkelijker gaat. Niet meer zo’n strijd is, maar een gezellige afsluiting van de dag is. Een fijne overgang van dag naar nacht, waarbij je jouw kindje in bed legt en jij weer naar beneden kunt vertrekken.

Daarvoor kun je een aantal dingen inzetten: een beloningssysteem, rollenspel en een time timer.
Ik neem ze even met je door. Ze zijn perfect met elkaar te combineren en doorgaans werken deze hulpmiddelen vanaf een jaar of 2,5 (voor sommige kindjes iets eerder). 

Beloningssysteem

Maak samen met je kiddo een mooie ‘kalender’, zodat hij ook mee heeft geholpen aan het systeem. Laat hem ook, als dat kan, zelf de stickers kiezen. Dat helpt om het belangrijk te maken en verantwoordelijkheid te voelen.

Je spreekt met je kind een aantal regels af, maar steekt deze positief in. Denk hierbij aan regels zoals: netjes tandjes poetsen, 1 verhaaltje lezen en stilletjes als een muisje gaan liggen. Als je kind zich aan de regels houdt, kan hij een stickertje verdienen en deze op de kalender plakken.

Bij 4 of 5 stickers heeft hij een beloning verdiend in quality time met papa en/of mama, zoals samen naar het zwembad, pannenkoeken bakken, naar de speeltuin…net wat je kind leuk vindt om te doen.

Praat ook heel positief over dit beloningssysteem met elkaar, maar ook met opa’s en oma’s bijvoorbeeld. Op die manier weet je kindje dat het echt een groot ‘ding’ is dat hij heel goed kan. Ook het feit dat hij er extra 1-op-1 tijd mee kan verdienen, zal hem extra stimuleren.

Op de avonden dat je kind geen sticker heeft verdiend kun je benoemen dat hij geen sticker mag plakken en dat er de dag erna een nieuwe kans is. Verder hoef je het niet te benoemen, je prijst hem alleen voor de dagen dat het gelukt is. Je benadrukt alleen de positieve kanten, niet de negatieve.

Rollenspel
Ook kun je een rollenspel inzetten. Dit is een geweldig hulpmiddel om je kind uit te leggen wat je van hem verwacht. Zorg ervoor dat je hem uitlegt wat de bedoeling is en vraag hem of hij zijn speelgoed (pop, knuffel, o.i.d) naar bed kan brengen. Leg samen de regels aan de pop / knuffel uit zodat je zeker weet dat je kind het ook begrijpt. Ideaal moment om dit te doen is tijdens het naar bed gaan, zodat je kind ook weet wat de bedoeling is. Geef de pop / knuffel complimenten en een sticker zodat je kind ook ziet dat dat de bedoeling is. Op die manier wordt nog duidelijker wat je van je kind verwacht.
Je kunt het rollenspel aan het bedtijdritueel toevoegen tot je kind zich consequent aan de regels houdt.

Time Timer

Daarnaast eventueel een Time Timer (op internet ook te vinden als ‘Leerklok’). Je kind kan nog geen klokkijken, dus als jij boos roept: Nog 5 minuten en dan ben ik er klaar mee (again: als je ook maar IETS op mij lijkt heb je dat vast eens geroepen), zegt je kind dat natuurlijk he-le-maal NIETS. 

De Time Timer laat visueel zien hoeveel tijd er nog is voor iets en een rood vlak loopt dan langzaam af. Deze klok kun je perfect inzetten om de duur van het bedtijdritueel aan te geven. Als de wekker afgaat, is het tijd om te gaan slapen en gaan papa en mama naar beneden. Wil je kind dus bijvoorbeeld nog een extra verhaaltje en is er nog tijd op de klok? Dan kan dat! Is je kind zo aan het rekken dat er geen tijd meer is voor een verhaaltje? Morgen weer een nieuwe kans, de tijd is voorbij!

Persoonlijk was vooral deze klok echt een lifesaver voor mij! Van minimaal 45 minuten om hem in bed te krijgen gingen we al snel terug naar 10 minuten: hallelujah!! ZONDER gehuil, geruzie, geschreeuw…Wat een verademing! Wil jij toch ook?

Je vraagt je waarschijnlijk nu wel af of deze oplossingen dan écht gaan zorgen voor een gezelliger bedtijdritueel? Of die stickers niet maar iets tijdelijks zijn en je daarna weer terug vervalt in het oude patroon? Of dat zo’n time timer leuk is, maar ze daarna nog om dat slokje water komen zeuren/vragen? 

MIJN ervaring, en die van mijn klanten: nee, dat gebeurt niet! En weet je waarom? Omdat jij de grenzen hebt aangegeven. Je kind weet wat er verwacht wordt én binnen die grenzen kan er van alles (verhaaltje lezen, knuffelen, even ECHTE aandacht). Echt waar, kids gedijen zo goed op grenzen!

Vergeet ook niet dat jouw kindje ook graag wil dat jij trots op hem of haar bent. Dus ook als het een tijdje goed gaat en je kindje daarna weer een echt boefje wordt, ga dan eerst eens bij jezelf na: ben je duidelijk? Heb je grenzen gesteld? Weet je kind wat er verwacht wordt? Ik gok dat het antwoord niet volmondig ‘JA’ is 🙂

Ik heb je verschillende tips meegegeven om het naar bed gaan met jouw kindje(s) soepeler te laten verlopen, zodat jij niet meer enorm veel energie en tijd kwijt bent aan het bedtijdritueel, niet hoeft te ruziën (en je daarom schuldig hoeft te voelen) en je gewoon weer eens de avond voor jezelf hebt. Dus ja, als je ervoor kiest om het ECHT anders te gaan doen, probeer dan zeker mijn tips eens uit of verdiep je er nog een tikkie meer in met mijn gids ‘Slaapsucces: dé complete guide voor 2- 4 jarigen voor bedtijd zonder strijd’.

Kun je wel meer van zulke tips gebruiken? Volg me op Instagram of schrijf je in voor mijn MomMail.

*Deze blog bevat een affiliate link.

Via Anne - Het is mijn missie om andere ambitieuze moeders te helpen weer balans te vinden tussen werk en gezin, zonder hun eigen behoeften aan de kant te schuiven. Want dat is mogelijk, ook voor JOU!

Over Anne

Ik wil jou helpen je kindje te helpen beter te gaan slapen. Dat doe ik door mijn online cursus ‘Slaapsucces’, mijn 1-op-1 coaching en mijn e-books