Je hoort roepen van boven en je snelt naar boven. Daar zit je kind rechtop in bed: wakker en met dikke tranen. Hij heeft een nachtmerrie gehad!
Hoe kom je nou van die ellendige nachtmerries af en hoe ontstaat het eigenlijk?
Om te beginnen: zowel nachtmerries als night terrors hebben te maken met de ontwikkeling van je kindje. Sommige kindjes hebben er vaak last van en bij andere kindjes komt het nauwelijks voor. Je hoeft je over beiden geen zorgen te maken maar het kan natuurlijk wel erg vervelend zijn voor jullie. En ook al zijn ze onschuldig, het is wel fijn om te kijken of er wat dingen zijn die je kunt veranderen, want er zijn diverse dingen die invloed kunnen hebben.
Zoals je vast wel weet is een nachtmerrie een enge droom waarvan je kind plotseling kan wakker schrikken. Vaak kan je kind de nachtmerrie levendig herinneren en is dan nog behoorlijk bang. Voor kindjes kunnen nachtmerries extra eng zijn omdat ze fantasie nog niet van de werkelijkheid kunnen onderscheiden. Zij snappen dus nog niet zo goed dat het ‘maar een droom was’.
Dromen en dus ook nachtmerries, komen voor tijdens de REM-slaap, waarbij je kindje zich in de lichte slaap bevindt. De precieze oorzaak van nachtmerries is niet helemaal duidelijk maar het lijkt erop dat dromen en nachtmerries een soort verwerking zijn van de indrukken van overdag.
Daarbij vermoedt men ook dat er een verband is tussen stress of angsten en nachtmerries. Als je kindje af en toe een nachtmerrie heeft is er niets om je zorgen over te maken, maar gebeurt het heel vaak, dan kan het dus betekenen dat je kindje bepaalde stress of angst overdag ervaart.
Je kunt een nachtmerrie dus hieraan herkennen:
- Gebeurt wat later in de nacht (vaak na middernacht);
- Je kindje wordt / is wakker en zoekt troost;
- Je kunt goed contact maken en je kind reageert op jou;
- Je kindje kan zich de nachtmerrie herinneren en jou mogelijk zelf vertellen wat hij heeft gedroomd.
Wat te doen?
Je kindje is waarschijnlijk geschrokken of angstig en wil getroost worden. Het is dus heel fijn als jij je kindje gerust kan stellen of eventueel wat af te leiden van de nachtmerrie.
Neem de nachtmerrie en angst van je kind serieus en praat erover als je merkt dat je kindje hier behoefte aan heeft. Je kunt samen ook een ander einde verzinnen, waardoor de nachtmerrie minder eng of spannend is voor je kind. Je kunt ook een soort ‘bescherming’ voor je kind bedenken door een speciale kalmerende spray te spuiten, een teddybeer tot persoonlijke beveiliger te benoemen of een dromenvanger op te hangen.
TIP:
Voldoende slaap is heel belangrijk! Als je kind wat oververmoeid is kunnen nachtmerries eerder ontstaan. Check ook even kritisch of de schermtijd iets minder kan en of jullie misschien wat minder spannende filmpjes kunnen kijken (zeker voor bedtijd!)
Meer tips & tricks nodig? In mijn Ukkies & Tukkies podcast bespreek ik verschillende onderwerpen op het gebied van slaap!